Advocaat Retentierecht
Gespecialiseerde retentierecht advocaten.
Het retentierecht komt om de hoek kijken binnen het vastgoedrecht als een schuldenaar jegens de schuldeiser af te geven indien de schuldenaar niet betaald voor de prestatie van de schuldeiser. Vaak betreft dit kleine zaken die niks te maken hebben met het vastgoedrecht, zoals een gerepareerde fiets door de fietsenmaker waarvan de opdrachtgever de rekening niet betaald. Dit kan betekenen dat de fietsenmaker de fiets niet hoeft terug te geven, zolang de rekening niet betaald wordt.
In grote zaken, zoals onroerende zaken, kan het bouwbedrijf eisen dat de rekening wordt betaald, zolang dat niet gebeurt kan het bouwbedrijf de opdrachtgever de toegang dat de roerende zaak ontzeggen. Het retentierecht is dus een stok achter de deur voor bouwbedrijven om de opdrachtgever tot betalen te dwingen. Zeker in het vastgoedrecht zijn de belangen vaak erg groot, waardoor je als bouwbedrijf of particulier te maken kunt krijgen met het retentierecht met alle vervelende gevolgen van dien.
Door de grote financiële belangen wenden veel bouwbedrijven zich regelmatig tot het retentierecht. Waar je zou denken dat de meeste zaken komen doordat de opdrachtgever weigert de rekening te betalen of dit niet kan, ligt dit binnen het vastgoedrecht toch net wat anders. De meest voorkomende oorzaak is namelijk een meningsverschil of misverstand over de rekening van het bouwbedrijf. Zo kunnen er extra werkzaamheden zijn uitgevoerd door het bouwbedrijf, waarvan de opdrachtgever dacht dat deze onder de prijsafspraak zou vallen. Een retentierecht advocaat weet van de hoed en de rand en kan je juridisch bijstaan met advies of je ondersteunen mocht de zaak onder de rechter worden gebracht. Schroom dan ook niet om een advocaat retentierecht te benaderen, de meeste vastgoedrecht advocaten hebben hierover kennis of kunnen je doorverwijzen naar een specialist.
Houdt de opdrachtgever zich niet aan de overeengekomen betalingstermijn of is er geen betalingstermijn afgesproken en wordt de rekening niet voldaan? Dan kan je je wenden tot het retentierecht. Het is in ieder belang dat er samen op een goede manier uitgekomen wordt en deze extreme stap niet genomen hoeft te worden. Als de betaling achter blijft kan in het extreemste geval het bouwbedrijf besluiten om de woning niet op te leveren. Dit kan natuurlijk grote consequenties hebben. Het kan voorkomen dat de woning al is afgeleverd en het bouwbedrijf al vertrokken is, in dat geval heeft het bouwbedrijf niet het recht op retentierecht. Zoals je merkt zijn er zeker binnen het vastgoedrecht een hoop haken en ogen aan het retentierecht. Het is dan ook zaak om tijdig advies in te winnen bij een gespecialiseerde retentierecht advocaat.